En komplex gin som denna utvecklas inte över en natt, men i Barekstens fall, skapades faktiskt mycket nattetid.
”Jag är en nattuggla så det första steget i min produktutvecklingsprocess sker oftast i mitt kök om natten,” erkänner Bareksten. Han berättar att man vanligtvis hittar honom vid köksbordet under morgontimmarna, där han destillerar och testar olika sorters växter – många plockar han själv.
”Jag försöker använda all växtlighet jag har runt mig. När jag tror att någon växt kan ha en bra arom, destillerar jag den separat för att se vad som utmärker dess karaktär, innan jag funderar på hur den kan passa in i receptet,” fortsätter han.
När en lämplig ingrediens väl har identifierats, överförs den till labbet på OSS Craft Distillery, där den analyseras, testas vidare och till slut får ingå i en fullskalig provdestillering.
”Hittills har jag fullbordat cirka 250 destilleringar. Fem till tio av dessa har gått vidare till en fullskalig 600 liters provdestilleringsfas, och slutligen, har vi fått ett framgångsrikt globalt varumärke,” avslutar Stig Bareksten.
Text: Isabelle Kliger
Foto: KIND