Hälsosamma alternativ
Enligt en undersökning utförd av Allied Market Research, publicerad på FoodNavigator, förutses konsumtionen av alternativa proteiner (andra än fisk och kött) öka med 8,4 procent från 2017 till slutet av 2020.
Att välja ett vegetariskt alternativ har normaliserats och uppfattas inte längre som en diet för dem med ”speciella intressen”. Efter att producenter som Beyond Meat och Impossible Burger kom in på arenan fick köttälskare smak för växtbaserade alternativ. Flera livsmedelsproducenter följer utvecklingen noga och testar nya koncept.
Gaser är avgörande för färskhet, längre hållbarhet och mindre matsvinn
Livsmedelsindustrin har fått nya krav och förväntningar på sig som följd av den vegetariska trenden. Vegetarisk och vegansk mat handlar om färskhet, smak och konsistens, men också konservering under transport, kylning och frysning.
”Livsmedelsproduktionen är energi- och resurskrävande. För att minska vårt klimatavtryck måste vi minska vårt matsvinn. Lindes livsmedelsgaser hjälper till att upprätthålla hög matkvalitet och förlänga hållbarheten. Gaserna används för kylning, frysning och packning i en modifierad atmosfär ”, förklarar Frank Austad, chef för livsmedelsindustrin i Linde.
Gaser är viktiga för livsmedelsproduktionen. För att bevara vitaminer och livslängd, friskhet och näring är kryogen frysning i frysar och kylskåp med temperaturkontrollsystem avgörande. Detta gäller även livsmedelsförpackningar som är beroende av gasblandningar av kväve, koldioxid och syre för att bevara färskhet, förlänga hållbarheten och minska matavfallet.
”Många är oroliga för vitaminnedbrytning och förlust av näringsämnen i färska livsmedel. Vitamin- och näringsinnehållet i färska grönsaker reduceras under lagring. Enligt forskning är dock frysta produkter fulla av näringsämnen. Förutsatt att de är frusna medan de fortfarande är färska och genom att använda en optimal fryslösning kan du säkerställa kvalitet, förlänga hållbarheten och näringsinnehållet, säger Austad.
Pris och efterfrågan
Vi kommer förmodligen att se många nya och spännande produkter under de kommande åren. I vissa länder finns det dock fortfarande utmaningar med ett snävt urval och ett högt prisintervall.
”Det finns för närvarande bara ett fåtal producenter av vegetariska rätter i Norge”, säger Austad. ”Våra kunder säger att de får ett bra svar från sina kunder på vegetariska produkter när det gäller både smak och kvalitet, men priset är fortfarande en stor faktor. Det måste vara överkomligt och inte för dyrt. I de fall där den vegetariska produkten kostar samma eller är dyrare än köttalternativet är det slutliga valet ofta köttvarianten ”, tror han.