Vi har tagit fram en serie med MAPAX® lösningar för att lösa behoven och kraven på variation på marknaden för färdiglagade livsmedel.
Färdiglagade livsmedel försämras beroende på vilka ingredienser som ingår, och hastigheten skiljer sig mycket mellan olika produkter. I till exempel ravioli eller lasagne där kött ingår försämras köttet snabbare än pastan.
För färdiglagade livsmedel är en av de största utmaningarna att undvika att tillföra mikroorganismer vid tillverkningen. Tillverkarna måste hålla en hög hygienisk nivå och använda råvaror av hög kvalitet.
De allvarligaste nedbrytningsprocesserna orsakas av olika mikroorganismers tillväxt, av oxidation och unkenhet. Det leder i sin tur till härskning, missfärgning och smakförsämring. En färsk pizza, som förvaras i luft vid en temperatur mellan 4 °C och 6 °C, blir oätbar efter ungefär en vecka. Paketeras pizzan däremot i en modifierad atmosfär med låg syrehalt (O2) och hög koldioxidhalt (CO2) kan kvaliteten bibehållas i flera veckor. Vad gäller pizza bör syrehalten inte överstiga 1,5 %.
Förhållandet mellan koldioxid och kväve (N2) i förpackningar med färdiglagade livsmedel avgörs huvudsakligen av produktens fukthalt. Livsmedlets sammansättning är också en faktor som påverkar hastigheten på den mikrobiologiska tillväxten, oxidationen och den enzymatiska aktiviteten. Ju högre vattenaktivitet, desto högre måste halten av koldioxid i förpackningen vara.
Färdiglagade livsmedel kan förstöras mycket snabbt i fel miljö. Det gäller särskilt livsmedel med neutralt pH-värde. Varje färdiglagad maträtt har speciella krav. Särskilt komplicerade är kombinationer av olika sorters råvaror, till exempel smörgåsar, fylld pasta, sallader, pizza och vårrullar.
Eftersom alla ingredienser har olika egenskaper krävs gedigen kunskap om vilken gasblandning som behövs för att förhindra försämringar och bevara produktens kvalitet. Våra MAPAX lösningar är ett bra sätt att förhindra att produkten förstörs och att förlänga hållbarheten.