Torrisdimma
Tillbehör:
- Ett stort kärl
- Hett vatten
- Torris pellets
- Tjocka handskar och sked för hantering av torrisen
Fyll halva metall- eller plastkärlet med hett vatten och tillsätt några torris pellets med skeden. Det heta vattnet smälter torrisen och dimma börjar bildas. Tillsätt pellets av torris och hett vatten med jämna mellanrum, så att dimma fortsätter att bildas. Ju varmare vattnet är, desto tjockare dimma kan skapas.
Om du har tillgång till en laserljusprojektor, pröva att förena laserstrålar med torrisdimman. Med hjälp av dimman syns ljusstrålarna i rummet och du får en vacker ljusshow!
En rykande pumpalykta
Tillbehör:
- En stor pumpa
- Ett högt glas
- Hett vatten
- Salt
- Torris pellets
- Tjocka handskar och sked för hantering av torrisen
Klipp ett hål ovantill på pumpan, och spara den utklippta skivan som lock. Gröpa ur pumpans innehåll och mejsla ut ett ansikte till pumpan med kniven. Iaktta att koldioxidröken sjunker nedåt: glasets överkant måste vara högre upp än pumpans ögon, så att röken kommer ut ur alla hålen som klippts ut i pumpan.
Fyll halva glaset med hett vatten och blanda i salt. Ställ glaset inne i pumpan. Ta på dig de tjocka handskarna och lägg i två eller tre pellets torris med skeden i glaset. Lägg på pumpans lock. Se till att locket är ordentligt fastsatt, så att luftflödet inte förstör dimman. Tillsätt hett vatten eller pellets i glaset när dimbildningen börjar mattas av.
En tillräcklig mängd torris för en Halloween-fest är ungefär 5-10 kg. När du ska köpa torris, kom ihåg:
- Köp torrisen så nära inpå när du planerat att använda den – i rumstemperatur avdunstar torris inom ett par dagar.
- Torrisen är förpackad i speciella lådor för att öka hållbarheten.
- Torris ska alltid hanteras varsamt, låt den inte komma i kontakt med bar hud
- Du kan även använda torris till att kyla ner dryck och mat – det behövs endast en tredjedel jämfört med mängden vanlig is gjord av vatten
- Blanda inte torris i dryck, torris ska inte komma i kontakt med våra munnar
- Se till att ha god ventilation när du transporterar, förvarar och hanterar torris
Text: Elina Mäkinen
Foto: Shutterstock