Luften runt omkring oss är en blandning av många olika gaser, men består nästan helt och hållet av tre grundämnen - kväve, syre och argon. Tabellen och cirkeldiagrammet visar mängderna av dessa gaser i torr luft.
Luften är råvaran när gaser produceras. När gaserna har utvunnits, återgår det som finns kvar till atmosfären. Linde (tidigare AGA)s viktigaste produkter är syre, kväve och argon.
Den vanligaste tekniken för att separera gaserna från luften är kryoteknik. Prefixet "kryo" är grekiska och betyder kyla eller frost.
Luften kondenseras till vätska vilket sker vid -194 °C. Eftersom de olika luftgaserna har olika kokpunkter, separeras gaserna genom destillering. Den första gasen som kokar är kväve som har en kokpunkt vid -196 °C; följd av argon vid -186 °C; och slutligen syre med en kokpunkt vid -183 °C.
Den gas som har den lägsta kokpunkten separeras först från den förvätskade luften och rör sig fysiskt uppåt. Där är temperaturen lägre och gasen kondenseras återigen och samlas i flytande form.
Ädelgaserna neon, krypton och xenon kan produceras på liknande sätt.