Det magiska norrskenet

Visste du att gaser bidrar till färgspelet? Norrskenet är en fascinerande syn och människor vallfärdar till polarområdena för att få se den spektakulära ljusshowen. Färgspelet är aldrig detsamma från gång till gång. Av och till skymtar man grönt i horisonten och andra gånger dansar böljande mönster i grönt, rött, lila och blått på himlen.

Hur uppstår norrsken?

Den vetenskapliga termen för fenomenet är polarsken, aurora polaris, och det kallas norrsken (aurora borealis) när det uppträder på norra halvklotet och södersken (aurora australis) när det uppträder på södra halvklotet. Fenomenet handlar om ren fysik och börjar på solen. Solen roterar kring sin egen axel samtidigt som den slungar ut solvindar. En solvind är en ström av laddade partiklar, i huvudsak elektroner och protoner. Med en hastighet på åtta miljoner kilometer i timmen påbörjar partiklarna den långa resan mot jorden och på arton timmar har de avverkat de 150 miljoner kilometerna. Partiklarna dras mot jordens magnetfält, och när de träffar jordens atmosfär med hög hastigheten får kollisionen gaserna i atmosfären att lysa eftersom de tillförs energi. Detta sker oftast i den övre delen av atmosfären, ungefär 80–300 km ovanför marken, och sällan över 500 km.

Se video som förklarar fenomenet på visitnorway.com här.

Var och när kan man se norrsken?

Aktivitet på solen styr hur ofta norrsken uppstår och hur intensivt det är och fenomenet förekommer när solvinden är starkare än normalt. Jordens magnetfält och atmosfär är dock det som bestämmer var norrskenet uppträder. Norrsken kan ses på det norra halvklotet i ett ovalformat område centrerat över den magnetiska polen.

Nord-Norge är platsen att resa till om du vill ha goda möjligheter att få uppleva norrsken. Under vintermånaderna från september till april, företrädesvis under timmarna före midnatt en stjärnklar kväll med lite månsken, är det störst chans att få se norrsken.

Här hittar du norrskensprognos.

Text: Unni Bekkevold
Foto: Shutterstock

Norrsken visar sig i olika färger och färgen beror på hur högt upp i atmosfären fenomenet uppstår. Grönt är den vanligaste färgen i norrsken. Illustration: Unni Bekkevold