”Fördelarna med att använda flytande kväve är den supersnabba frysningen, den spektakulära, rökiga effekten som den ger upphov till samt glassens mjuka konsistens. Detta beror på att iskristallerna i glassen fortsätter att vara mycket små eftersom det flytande kvävet har en extremt låg temperatur. Dessutom behöver vi inga kemikalier för att göra vår glass, vilket garanterar glassens naturliga och genuina smak, tillägger Adamson.
Det flytande kvävet är också enkelt att transportera och gör det möjligt för Udu att erbjuda en bekväm mobillösning som gör det möjligt att utan problem resa runt till olika företags- och privata evenemang.
Adamson förklarar att flytande kväve kräver en rad specifika säkerhetsåtgärder. För att säkerställa att ingen skadas under hanteringen, överförs aldrig det flytande kvävet för hand. Detta sköts istället med en speciell apparat, och operatören bär alltid skyddsglasögon och skyddshandskar.
Hittills har Udu tagit fram mer än 30 olika glassmaker, även om det inte finns något fast sortiment. Kunderna kan också skapa sina egna smaker. Udu föredrar att använda lokala säsongsingredienser och gör också veganglass och glass med alkohol.
”Vår glass är mer än bara en annan produkt, det är en sensorisk upplevelse för både ögonen och smaklökarna. För företagsevenemang ger vi kunderna möjlighet att sätta sina varumärken på våra diskar och behållare, samt att utveckla egna speciella smaker, ofta baserade på deras egna produkter. Vi har funnit att detta är ett bra marknadsföringsverktyg för våra kunder, säger Adamson.
Text: Isabelle Kliger
Foto: Udu Nitrogen Ice Cream Bar