Om du inte redan visste det, det är koldioxiden som ger bubblorna i kolsyrade drycker. Läs mer.
Koldioxid produceras som en biprodukt av olika jäsningsprocesser. Eftersom koldioxid är en del av den naturliga cykeln tillförs dock ingen extra koldioxid till atmosfären. Vi kan säga att vi lånar koldioxid och sedan använder den till något bra.
Lantmännen Agroetanol har svenska jordbruksprodukter som källa för sin bioetanoltillverkning.
Fermentering, eller i vardagligt tal jäsning, är en mycket gammal teknik. Man tillsätter jäst till spannmål som först malts och blandats med vatten.
I processen, som tar ca två dygn, bildas etanol respektive koldioxid. Det är stärkelsen i råvaran som ombildas till dessa två komponenter. Den första produkten är alltså Etanol av vilket det blir ungefär en tredjedel.
Den andra tredjedelen är proteinet och fibrerna i råvaran som jästen inte kan bryta ned, den sk Dranken. Av dranken gör Lantmännen Agroetanol ett högvärdigt proteinfoder till djur, främst nöt och gris.
Den sista tredjedelen utgör koldioxiden och den tar vi hand om, den skickas till vår anläggning bredvid Lantmännen Agroetanols bioetanolanläggning, där den förvätskas och görs till kolsyra.