Torra livsmedel och bageriprodukter omfattar ett brett utbud av mjölbaserade produkter som till exempel bröd, bagels, kex, kakor, sötsaker och pasta. Även bakmixer och frusna degprodukter ingår här. Efterfrågan av dessa produkter ökar ständigt, detsamma gäller frysna produkter som bara ska tinas före servering utan att man behöver ha några direkta bakningskunskaper. Produktionsbehov och hållbarhetskrav är precis lika varierande som själva bakningsprocessen.
I ett bageri är temperaturkontrollen av stor betydelse, för att exempelvis säkerställa att torra ingredienser (som mjöl, sötningsmedel, vegetabiliska fetter och jäst/jäsmedel) hålls torra och skadedjursfria under förvaring och distribution. Innan bakade livsmedel förpackas måste de kylas ner till runt 21°C. Utan rätt kylning kan produkten bli för mjuk, för fuktig och ha en tendens att gå sönder. I nästa steg kräver processer som skivning, påsförpackning och inslagning omsorgsfull hantering på grund av livsmedlens känsliga natur. Innan portionsindelade produkter skivas är det exempelvis ofta praktiskt att frysa skorpan för att bibehålla dess fasthet och form vid frysningen.
För att uppfylla de här behoven har vi utvecklat en rad olika tekniker och tjänster inom kylning, frysning, gasning och inertering. De ser till att de olika stegen i din bearbetningskedja är perfekt utformade.
Vi har utvecklat ett anpassat, slutet temperaturkontrollsystem. I lagringstankar är detta en stor fördel för att kunna kontrollera skadedjur och rökning eftersom förvaringsbehållaren fylls med koldioxid (CO2) i hög koncentration.
Kylning
Vi har även utvecklat en rad olika lösningar för frysning och kylning som kyler bageriprodukter snabbt och effektivt. Till skillnad från luftkylda spiraler ökar de produktiviteten och produktkvaliteten genom att optimera fuktinnehållet och minska tendensen till mögel. Kryogen kylning hjälper även till att bibehålla smak och konsistens samt minimera viktsförlusten.
Hantering och förpackning
Vi erbjuder ett utbud av tekniker och metoder för att optimera hantering och förpackning för alla hållbarhets- och bearbetningskrav.
- Kryogen kylning/ frysning Kryogen frysning är det idealiska sättet att öka produkternas fasthet innan de förpackas. Vi erbjuder ett sortiment av skonsamma och effektiva frysar för kryogen frysning. Du kan använda dem som fristående lösningar eller kombinera dem med befintliga frysar för en snabb uppgradering utan stora kapitalinvesteringar.
- Förpackning med modifierad atmosfär Vi erbjuder anpassade gasblandningar för att förbättra produktkvaliteten, förlänga hållbarheten och öka produkträckvidden.
Krämfyllning
Vi kan ge dig råd om fördelarna med kväve vid krämfyllning av bakverk, vilket gör sådana produkter mycket mera tilltalande för dina kunder.