Vanlig luft har en koldioxidkoncentration på 340 ppm vilket inte är tillräckligt för att få bästa möjliga skörd. Växter behöver vanligtvis koldioxidkoncentrationer på 600 till 1 000 ppm. Extra koldioxid är särskilt viktigt när konstgjord belysning används. Om koncentrationen av koldioxid minskar stannar tillväxten upp och den konstgjorda belysningen ger ingen extra effekt.
När extra koldioxid tillsätts i växthusets luft ökar skörden av tomater, gurka och sallad med 25-30 % eller mer. Snittblommor och krukväxter har också nytta av koldioxidgödsling. Koldioxiden ger både större och tidigare skörd, och förbättrar växternas motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur.
Nejlikor kan blomma upp till en månad tidigare. Sallad kan skördas flera veckor tidigare, och tomater på tomatskott kan mogna tidigare än normalt. Flera studier och praktisk erfarenhet visar tydligt att koldioxidgödsling lönar sig.
I växthus som värms upp med gasol får man koldioxid som en biprodukt, men ofta vid fel tid på dagen. Koldioxiden behövs mest mitt på dagen, när man sällan behöver extra värme. Uppvärmningssystemet måste kunna lagra värmen och frigöra den under den kalla perioden av dagen. Det finns också risk för ofullständig förbränning som får till följd att kväveoxider bildas, vilket är mycket skadligt för växter.
Om växthusets uppvärmningssystem inte kan lagra värme är den bästa lösningen ofta att tillsätta ren koldioxid i växthusets luft. Då undviker man även de fuktproblem som orsakas av gasolförbränningen. Ett kilo gasol bildar 1,6 kilo vattenånga som kondenseras till vatten i flytande form. Och det vattnet försvinner inte av sig själv.