”Efter att vi installerade Linde (tidigare AGA):s CO2-gödningslösning förra året är våra tomatplantor starkare och friskare, samt producerar större, fylligare och sötare tomater. Kunder har till och med kommenterat över hur smakrika de är”, säger Mats Olofsson, VD på Vikentomater.
Koldioxidgödning är en högteknologisk agrikulturell lösning som kan användas för att öka tillväxten av gurkor, tomater och sallad. Medan normal luft har en koldioxidhalt på cirka 400 ppm, visar forskning att de flesta plantor trivs bättre i miljöer med koldioxidhalter mellan 600 och 1000 ppm. Kompletterande koldioxid är särskilt viktigt när man använder artificiellt ljus, eftersom mindre koncentrationer av koldioxid kan göra så att tillväxten stannar upp, och på så sätt minimera effekten av artificiellt ljus.
När man tillsätter koldioxid till växthusluft ökar det växternas fotosyntes, vilket ger starkare, friskare grönsaker samtidigt som man kan se en ökande avkastning med upp till så mycket som 25-30 procent. Dessutom producerar gödsling med koldioxid tidigare skördar och förbättrar plantans förmåga att motstå sjukdomar och skadedjur.
Tidigare brände Vikentomater naturgas för att tillföra den extra CO2 som behövdes i växthuset. Sedan installationen av Linde (tidigare AGA):s nya lösning kan de pumpa in tre gånger mer CO2 i växthuset med en avsevärt mindre miljöpåverkan.
Vikentomater är en av ungefär 20 tomatodlare i södra Sverige som har investerat i Linde (tidigare AGA):s CO2-gödningslösning. Thomas B Carlsson är försäljaren från Linde (tidigare AGA) som ligger bakom denna framgångshistoria.
”Lösningen grundar sig på en CO2-tank och en förångningsanordning som används för att pumpa in rätt mängd CO2 till växthuset. För att säkerställa den optimala fördelen för tomatplantorna använder vi även kyla från förångaren för att reducera temperaturen i pannrummet,” förklara Carlsson, och tillägger att han hade haft kontakt med Vikentomater i flera år innan Mats Olofsson till slut gick med på att investera i lösningen.
”Sanningen är den att jag inte trodde på att siffrorna som Linde (tidigare AGA) presenterade för mig var korrekta,” erkänner Olofsson. ”Det lät alldeles för bra för att vara sant.”
Efter att ha installerat Linde (tidigare AGA):s CO2-lösning 2017 lyckades Vikentomater att leverera 20 ton mer tomater än föregående år, vilket representerar en ökning av avkastningen med ungefär tio procent.
”Detta trots att vi var två veckor sena med att plantera våra tomater på grund av dåliga väderförhållanden. Förra året var ett av de värsta som observerats i Sverige i beträffande soltimmar - en faktor som i vanliga fall borde ha en väldigt negativ effekt på vår skörd,” fortsätter Olofsson. ”Men, tack vare Linde (tidigare AGA):s CO2-lösning ökade våra siffror istället för att minska.”
Förra året var ett bra år för Vikentomater och Olofsson har ännu större förhoppningar för 2018.
”Allt beror på vädergudarna,” säger han. ”Om det blir soligt, är jag övertygad om att skörden kommer att bli ännu bättre.”