Landbaserat vattenbruk är på tillväxt. Därför har en finsk fiskodling valt en spjutspetslösning från Linde (tidigare AGA) för syreförsörjning till sin anläggning.
Studier visar att vi före år 2050 kommer att behöva producera 70 procent mer mat än idag. Huvuddelen av vårt protein kommer komma från fisk och grönsaker. Därför väntas fiskodling att spela en alltid viktigare roll i livsmedelsindustrin.
“Det finns inga andra alternativ,” säger Tommy Andersson, Technical Manager på Fifax, en finsk fiskodling av regnbågsforell på västra Åland. “Vi kan inte fortsätta förorena våra hav. Därför måste vi odla fisken på ett hållbart sätt, i slutna kretsar på land.”
Fiskodling i öppet vatten är utsatt för en mängd olika risker, allt från sjukdomar och antibiotikaresistans till flykt. Men fiskodlingar på land utsätts inte för dessa risker. Det är också lättare att kontrollera miljöfaktorerna inom anläggningen - något som kommer att stödja branschens tillväxt.
“Landbaserade vattenbruk kommer i slutändan vara den enda hållbara metoden för fiskodling,” fortsätter Fifax Managing Director, Kimmo Jalo. “Vår anläggning bygger på så kallad ‘ultra-RAS’, ett högeffektivt Recirculating Aquaculture System, som låter oss rengöra och återanvända allt vårt vatten. Detta minimerar användningen och förhindrar att förorenat vatten och avlopp förs tillbaka till havet.”
Fifax grundades i Finland år 2012. Deras affärsidé är att odla högkvalitativ regnbågsforell på ett modernt, innovativt och hållbart sätt. År 2014 började Fifax bygga en landbaserad RAS-fiskodling i Storby på västra Åland. Året därpå var tankarna fulla med fisk och leveranserna kom igång år 2016.
Fifax-anläggningens konstruktion sker i tre etapper. För närvarande är företaget upptaget med att bygga, producera och samtidigt öka produktionen - allt på samma gång. Cirka en fjärdedel av konstruktionen kvarstår och anläggningen förväntas bli fullt operationell i början av år 2020.
Linde (tidigare AGA) har levererat syretankar och flytande syre till Fifax sedan hösten 2018. Syresättningssystemen för de två första etapperna kom från en annan leverantör. Men enligt Anderson ska Linde (tidigare AGA):s SOLVOX OxyStream-system installeras i etapp tre.
“Vi tror att Linde (tidigare AGA):s system kommer att stå för en betydligt mer effektiv syresättning än nuvarande system. Linde (tidigare AGA) har också varit delaktiga i konstruktionen av vår anläggning, så vi har full tillit till dem.” säger han.
“För tillfället har vi beställt SOLVOX OxyStream för etapp tre men om det går så bra som vi tror funderar vi på att även ersätta systemen i etapp ett och två,” tillägger Jalo.
Fifax team besökte nyligen Linde (tidigare AGA):s forskningsanläggning för vattenbruk, Innovation Centre for Aquaculture and Water Treatment i Norge, där SOLVOX OxyStream visades för första gången.
“Vad vi bevittnade i Norge var något helt annat än vad vi har idag,” förklarar Andersson. “Vi tror att Linde (tidigare AGA):s system kommer göra det möjligt för oss att spara en stor mängd syre samtidigt som vi får bättre syresättning och ökad mättnad, vilket innebär lägre kostnader och bättre och mer fisk.”
“Vårt mål är att ha en komplett lösning från Linde (tidigare AGA), hela vägen från syretankar till den färdiga fisken. Om SOLVOX OxyStream lever upp till våra förväntningar skulle vi vilja använda det i hela vår anläggning,” avslutar Jalo.
Fakta
Fifax grundades i Finland år 2012, och odlar högkvalitativ regnbågsforell på ett modernt, innovativt och hållbart sätt. Fifax inledde konstruktionen av sin landbaserade RAS-fiskodling på västra Åland år 2014 och leveranserna kom igång år 2016. När anläggningen är klar kommer den ha en årlig omsättning på 13-16 miljoner euro och ha 15 - 20 anställda. Över 3 000 ton fisk årligen kommer produceras.