Carelian Caviar grundades i Varkaus, Finland år 2006 och var Skandinaviens enda kaviarproducent och världens nordligaste producent av detta ”svarta guld”. Uppfödning av stör för kaviartillverkning är en lång och arbetssam process. Fiskarna börjar nämligen inte producera kaviar förrän de når full mognad vid fem till åtta års ålder. Därför kunde den första leveransen av kaviar ske först 2011.
Kaviar är ett av världens dyraste livsmedel. Varje stör producerar runt ett till två kilo kaviar, med ett kilopris på runt 700 till 2 000 euro i detaljhandeln, beroende på kvalitet.
Carelian Caviar har en 8 000 m2 stor vattenbruksanläggning, bestående av cirka 50 stora tankar, som kontrolleras av en rad avancerade funktioner. Tankarna har totalt 170 mätpunkter som alla ger viktig information om vattnet, såsom temperatur, pH, nitrat, nitrit och syre.
Dessa parametrar är förstås mycket viktiga, men allra viktigast för att hålla fisken vid liv är det flytande syret, och det har Linde (tidigare AGA) levererat till Carelian Caviar sedan mycket tidigt i Carelian Caviar verksamhet.
"Syre är livsnerven i vårt system, och utan det skulle vår verksamhet vara omöjlig", säger Carelian Caviars produktionschef, Jani Rantula. Han förklarar att syret måste tillsättas i takt med att vattnet återcirkuleras genom de 50 olika tankarna.
"Exakt rätt syrehalt är helt avgörande och det kan ha en skadlig inverkan på fiskens tillväxt om den är för hög eller för låg", tillägger han.
Här övervakas behållarens syrgasnivå oavbrutet med hjälp av Linde (tidigare AGA):s gasspårningsverktyg ACCURA. Samtidigt säkerställer Linde (tidigare AGA):s automatiska gasförsörjningsverktyg oavbruten försörjning av den viktiga syrgasen. När Carelian Caviars anläggning nyligen byggdes ut var Linde (tidigare AGA) också ansvariga för planering och montering av nya syrgasledningar.
"Vi valde Linde (tidigare AGA) som vår leverantör eftersom vi visste att de var en pålitlig partner som skulle leverera vid rätt tidpunkt och på rätt plats. En annan viktig faktor är syrets höga kvalitet, säger Rantula.
"Med tanke på slutproduktens höga värde och den tid som krävs för att avla fisken, skulle en avbruten syretillförsel betyda en ekonomisk katastrof för alla fiskodlingar - och framför allt för en kaviartillverkare", förklarar Linde (tidigare AGA):s Key Account Manager Peter Himmelroos. Det är därför pålitligheten av våra tjänster är så viktig.”
Carelian Caviars fiskodling är grundad i metoden Recirculation Aquaculture System (RAS), vilket innebär att en del av vattnet återcirkuleras och rengörs med filter.
"Vårt RAS-system är gjort för att säkerställa att även om all vår teknik skulle gå sönder skulle vi fortfarande kunna få syre till fisketankarna utan el. Det är tryggt att veta att Linde (tidigare AGA):s flytande syresystem skulle hålla vår fisk levande även vid en nödsituation", avslutar Jani Rantula.
Fakta: Linde (tidigare AGA) innovationscenter för vattenbruk och vattenreningLinde (tidigare AGA) invigde sin anläggning för forskning och utveckling, Innovation Centre for Aquaculture and Water Treatment, i Ålesund i Norge, september 2012. Med sin unika teknik, lösningar, innovativa koncept och kunnande är Linde (tidigare AGA) en ledande leverantör till den växande globala fiskodlingsmarknaden. Linde (tidigare AGA) är dessutom det enda gasbolaget som kan erbjuda den typ av spetskompetens som har gjort det möjligt att etablera sig som teknologisk ledare inom denna bransch.