Livsmedelstillverkare söker ständigt efter olika sätt att utöka produkternas hållbarhet. Och de vill göra det utan att ändra livsmedlens fysiska och kemiska egenskaper, och utan att tillsätta onaturliga ingredienser. Förpackning med modifierad atmosfär (MAP) är en idealisk lösning. Den här naturliga metoden blir alltmer populär över hela världen. Den kompletterar också andra konserveringsmetoder.
AGA har tagit fram en serie med applikationsspecifika förpackningslösningar med varumärket MAPAX®. I MAPAX kombineras vår omfattande kunskap om livsmedelsteknik, gasblandningar och förpackning för att förlänga hållbarheten – på ett naturligt sätt.
Med MAPAX kan du:
- Öka försäljningen genom att erbjuda färska och naturligt bevarade produkter
- Förlänga hållbarheten utan kemikalier eller frysning
- Öka hållbarheten i distributionskedjan med dagar eller veckor
- Bibehålla smak, textur och utseende
- Få effektivare produktion och distribution tack vare sänkta kostnader.
Framgång via partnerskap
Vi samarbetar med institut för livsmedelsforskning i många länder, till exempel SIK (Sverige), VTT (Finland), Campden (Storbritannien), och har många kunder inom livsmedelspindustrin över hela världen. För att skapa de bästa förutsättningarna för varje applikation samarbetar vi också med olika förpackningmaterials- och maskinleverantörer. Flera faktorer påverkar förpackningsatmosfären: livsmedlet och dess egenskaper, mikrobiell aktivitet, hygienkrav, dröjsmålet innan förpackning samt temperaturen. Förpackningsmaterialets genomsläpplighet och andra egenskaper, mängden fri gas i förpackningen och mängden resterande syre är också viktigt.
När det till exempel gäller produkter med lågt fettinnehåll och högt fuktinnehåll hindrar MAP tillväxten av mikroorganismer. För produkter med högt fettinnehåll och lite vatten strävar man främst efter skydd mot oxidation.
Tekniken
MAPAX-gasblandningar består vanligtvis av vanliga luftgaser, till exempel koldioxid (CO2), kväve (N2) och syre (O2). Mikrobiell tillväxt kan också hindras av gaser som lustgas (N2O), argon (Ar) och väte (H2). Gaserna kan användas var för sig eller blandade i specifika förhållanden.
CO2 är till exempel mest effektivt för att förhindra mikroorganismer (som mögel och andra vanliga aerobiska bakterier). Det sker genom att koldioxiden löses upp i livsmedlets vätska och fett, vilket minskar dess pH-värde. Koldioxiden penetrerar även biologiska membran, vilket förändrar genomträngligheten och funktionen. Eftersom kväve är en inert gas används den främst för att förhindra oxidation genom att den ersätter syre i förpackningar. Kväve har låg löslighet i vatten, vilket gör att den interna volymen behålls och att förpackningen inte sjunker ihop.
Även om syrenivån ska vara så låg som möjlig i de flesta livsmedelsförpackningar, så är köttförpackningar ett undantag. Här hjälper syre till att bevara den syresatta formen av myoglobin, som gör kött rött. Syre gör också så att frukt och grönsaker kan andas.
Anpassade förpackningar
Vi har en serie med MAPAX lösningar för följande branscher: