En av livsmedelsindustrins svåraste utmaningar är att kontrollera, eller ännu hellre, eliminera den bakteriella aktiviteten. I kampen mot bakterierna är kylning och frysning ett effektivt vapen.
När temperaturen sänks under fryspunkten minskar tillväxten av mikroorganismer snabbt. Med lägre temperaturer och lägre fri vattenaktivitet får mikroorganismerna inte det vatten de behöver för att metabolisera.
När ett livsmedel kyls minskar risken för bakterietillväxt. Om produkten kyls snabbt (en procedur som kallas snabbfrysning eller kryogen frysning) minskar risken ytterligare.
Med kryogen frysning behåller livsmedlet också sin naturliga kvalitet. När en produkt fryses bildas iskristaller. Ju mindre och mer jämnt fördelade de är, desto bättre blir kvaliteten och smaken på den tinade produkten. Snabbfrysning vid kryogena temperaturer är det enda sättet att få små kristaller jämnt fördelade, både på insidan och utsidan av produktens celler.
Många års erfarenhet
Som världsledare inom avancerade tekniker för kylning och frysning av livsmedel har vi levererat innovativa lösningar i många år. Vi har en unik kompetens för att uppfylla dina mest akuta behov och ett komplett utbud av kryogena frysar för snabb frysning och kylning. Vi använder koldioxid- och kvävegas för att sänka temperaturerna snabbt, oavsett om du behöver bevara livsmedlet eller förbättra processerna. Kryogena, flytande gaser är också ett effektivt, flexibelt och tyst sätt att bibehålla rätt temperatur på kylda och frysta livsmedel under transport.
Koldioxidsnö (CO2), eller torris, är ett effektivt köldmedium som är enkelt att använda. Vid atmosfärtryck ombildas flytande koldioxid till fast koldioxidsnö vid -79 ºC. Koldioxidens fasta fas är mycket effektiv för produkter i blandare, behållare, kartonger och kombinationer.
Koldioxidsnö är mest effektivt tillsammans med anpassade snöhorn eller munstycken. Vi har konstruerat en serie expansionsmunstycken som effektivt skapar snö och ger snabb kylning. Vi har också olika typer av snöhorn, allt från manuella och bärbara enheter till permanenta installationer. All vår kryogena utrustning är utformad för maximal effektivitet och för att uppfylla branschens höga hygienkrav.
Kontakta oss för mer information om lösningar för just dina frys- och kylbehov, till exempel:
- Mejeriprodukter
Hantering av känsliga mejeriprodukter, till exempel härdning av glass och stabilisering av efterrätter - Torra livsmedel och bageriprodukter
Frysning av t ex förgräddat bröd, snabbfrysning av styckbröd, pretzels och förberedda bageriprodukter - Fisk och skaldjur
Säker hantering av hela fiskar och fiskfiléer, räkor, musslor och andra skaldjur - Frukt och grönsaker
Bibehåller formen, konsistensen och smaken efter tining, särskilt viktigt för värdefulla produkter som jordgubbar och hallon - Kött
Minimerar risken för kontaminering för hamburgare, skivat kött, hackat eller tärnat kött och styckat kött (till exempel kotletter) - Färdiglagade livsmedel
Bibehåller kvaliteten på IQF-livsmedel (Individually Quick-Frozen), färdiglagade rätter, pizzor, panerade och friterade produkter samt inbakade produkter.