Oxidation är en kemisk reaktion där syre i den omgivande luften attackerar livsmedel och drycker. En syreattack kan inträffa antingen vid eller under den omgivande temperaturen (dvs. vid normal förvaring av oljor, frukt och grönsaker eller färdiga livsmedelsprodukter). Den kan även inträffa vid förhöjda temperaturer, som vid bearbetning eller fritering.
Så här kan AGA hjälpa dig
Vi levererar kväve av livsmedelskvalitet och andra inerta gaser som förhindrar eller minimerar effekten av oxidation. Kväve används till exempel för att hålla syrenivåerna låga i och omkring produkten. En inert atmosfär stabiliserar produkten och ökar dess hållbarhet.
Sparging är en av tre huvudsakliga inerteringsapplikationer som förbättrar produktkvaliteten och hållbarheten
Vid sparging läggs en gas som kväve, koldioxid eller argon till i, eller får bubbla igenom, ett livsmedel eller en dryck. Då trängs atmosfärsgaserna bort och ersätts med en inert atmosfär. Oönskade ämnen försvinner, och de oönskade kemiska reaktionerna med syret förhindras eller minskas. Resultatet blir en bevarad livsmedelskvalitet.