Så utsökt som en saftig kebab kan vara är den kanske inte mest känd som kvalitetsprodukt. Åtminstone inte förrän Meetab började tillverka premiumkebabkött i Linköping, Sverige.
”Tyvärr tillverkas mycket kebabkött från avfallsprodukter från slakteriet som mals ned och pressas på ett spett. Men vi använder bara certifierat nötkött av premiumkvalitet - vilket är smalare och hälsosammare än kalvkött som vanligtvis används för kebab, förklarar Gabi Hakim, grundare av Meetab.
Meetab är en av få kebabköttproducenter som har certifierats enligt FSSC 22000Scheme for Food Safety Management Systems. Dessutom arbetar de uteslutande med noggrant utvalda europeiska gårdar och slakterier.
På Meetabs produktionsanläggning mals köttet, kryddas och grillas på spett - som vardera väger över 200 kg - med en gasbrännare och toppmoderna robotar. När köttet är kokt skivar robotarna tunna spån av det gigantiska roterande spettet, som matas direkt in i en CRYOLINE® kryogen frys från Linde. Frysen, som har kapacitet att bearbeta 500 kg kött per timme, fryser köttet innan det förpackas med atmosfärisk förpackning med kväve och koldioxidgas - även från Linde.
Kryogen frysning möjliggör snabb frysning och kylning, vilket bevarar smak och levererar en fryst produkt av högre kvalitet jämfört med långsammare metoder. Det säkerställer också mindre vätskeförlust vid avfrostning och minskar uttorkningen avsevärt, vilket resulterar i ett högre utbyte.
"Kryogen stötfrysning atmosfärisk förpackning har gjort det möjligt för oss att bevara all friskhet, smak och konsistens i vår produkt, samtidigt som vi dödar skadliga bakterier," förklarar Hakim, som säger att investeringen i Lindes CRYOLINE®-teknik också gör det möjligt för Meetab att frysa varje bit kött individuellt, vilket förhindrar att det klumpar ihop sig.
"Teamet från Linde ansträngde sig enormt för att skapa den perfekta lösningen för oss", medger Hakim och tillade att hans CRYOLINE®-frys var specialdesignad av Linde i enlighet med Meetabs specifika temperatur- och volymkrav.
"De testade vår process och analyserade vår produkt innan de identifierade den optimala frystemperaturen och skapade en energieffektiv lösning som integreras sömlöst med vår produktionslinje", fortsätter Hakim och avslutar: "För slutkunden översätts detta till en påse med tunt skivad , högkvalitativt kebabkött som smakar precis som det nyligen har tillagats på ett rotisserie. ”
Även om Meetabs produkt i genomsnitt är 20 procent dyrare än annat kebabkött som säljs i Sverige, har den fångat nära en fjärdedel av marknadsandelen. Det motsvarar ungefär sju till åtta ton kebabkött om dagen, som bara säljs på den svenska marknaden. Det är inte allt. Under de kommande tre till fyra åren förutser Meetab att omsättningen på detaljhandelsmarknaden kommer att öka upp till fyrfaldigt, vilket återigen visar att kvalitet verkligen lönar sig.
Fakta Meetab
Meetab har sitt huvudkontor i Linköping och är en svensk köttproducent som tillverkar högkvalitativt kebabkött av irländskt och österrikiskt nötkött av hög kvalitet. Den levererar sju till åtta ton kebabkött om dagen till den svenska marknaden och sysselsätter 22 personer och har en årlig omsättning på cirka 12 miljoner euro (120 miljoner kronor).