Industrigas- och ingenjörsföretaget Linde och vätgasinfrastrukturföretaget GreenH har gått samman med SINTEF och Norconsult för att undersöka möjligheterna att etablera en anläggning för produktion av grön vätgas på Langstranda i Bodø. Anläggningen kommer att producera både flytande och trycksatt vätgas med direkt leverans för maritim användning och vägtransport i Bodø.
- Anläggningen kommer att vara en del i en lokal klusterstrategi. Genom att producera och leverera vätgas lokalt eliminerar vi behovet av transport, vilket både minskar kostnaderna och är bra för miljön, säger Morten Solberg Watle, chef för GreenH AS.
Linde har mycket lång erfarenhet av vätgasproduktion och erbjuder toppmodern teknik och lösningar genom hela värdekedjan; från elektrolys, flytande vätgas, lagring, transport, bunkring och fyllning. År 2019 hade Linde en global vätgasförsäljning om cirka 20 miljarder kronor, inklusive över 80 elektrolysapparater i drift och cirka 200 tankstationer globalt.
- Dessutom har Linde nyligen utökat sin produktionskapacitet för leverans av flytande vätgas i Leuna, Tyskland, vilket motsvarar produktionsanläggningen som övervägs i Bodø, säger Øystein Aasland, chef för processindustri Linde Gas AS.
Anläggningen syftar till att leverera vätgas till västfjordsförbindelsen, som nyligen tillkännagavs av regeringen, men ambitionerna kring denna anläggning är större än Västfjorden. Anläggningen kommer att vara central i ett nätverk som inte bara levererar vätgas till båtar utan också använder syre, överskottsvärme och levererar vätgas för andra ändamål, helt utan transporter.
- Detta passar perfekt med Bodøs planer för en grön och smart stad i samband med omlokalisering av flygplatsen, säger Stian Erichsen, Vice President Business Development på Norconsult, som ansvarar för tekniken.
Detta är goda nyheter för Bodø kommun. Denna typ av anläggning kommer att ge investeringar i storleksordningen 750 miljoner norska kronor och ge stora positiva spridningseffekter och värdeskapande för både Bodø kommun och regionen.
Dessutom möjliggör detta flera synergier vätgasen kan läggas i rörledningar till fyllningspunkter och överskottsvärme kan användas i stadsutveckling.
Anläggningen är planerad att vara i drift 2024.
Om företagen
Linde är ett ledande globalt industrigas- och teknikföretag med en försäljning som uppgick till 27 miljarder dollar (24 miljarder euro) år 2020. Vår mission är att varje dag göra världen mer produktiv genom att tillhandahålla högkvalitativa lösningar, teknologier och tjänster som gör våra kunder mer framgångsrika och som hjälper till att bevara och skydda vår planet.
GreenH AS är ett norskt företag som etablerar infrastruktur för lokalt producerat grön vätgas. Företaget strävar efter att vara en drivande kraft på vägen till nollutsläppssamhället. GreenH ägs av Infranordic AS, som har mer än 10 års erfarenhet av förnybar energi, främst inom utveckling och drift av småskaliga vattenkraftverk i Norge. GreenH är Infranordics vätedivision. Företaget har sitt huvudkontor i Oslo.
Norconsult är Norges största och ett av de ledande tvärvetenskapliga konsultföretagen i Norden med 4 300 anställda. Företaget har lång erfarenhet av att designa och etablera en gasstruktur. Företaget har kontor över hela landet.
SINTEF är en av Europas största oberoende forskargrupper med 2 000 anställda. I samarbete med NTNU har SINTEF tillgång till mer än 12 000 m2 avancerad forskningsinfrastruktur i våra laboratorier. SINTEF har lång erfarenhet av vätgasprojekt hemma och utomlands.
Faktaruta vätgas
Varför vätgas? Grön vätgas är miljövänligt och utan koldioxidutsläpp.
Vätgas som produceras genom elektrolys behöver bara vatten och elektricitet, och ger inga koldioxidutsläpp från produktionen. När vätgas sedan används i en bränslecell, till exempel för att driva en färja, är det enda utsläppet värme och rent vatten.
De olika färgerna av vätgas
Grå vätgas
Grå vätgas produceras från icke förnybara källor. Detta kan till exempel vara gasreformation (omvandling av naturgas) eller genom förgasning av andra bränslen. Gasreformeringen har en negativ miljöeffekt i själva reformeringen på ca. 7 kg CO2e per Kg H₂ producerat¹och ett totalt koldioxidavtryck av 10-14kg CO₂e per Kg H₂.²
Blå vätgas
Vätgas som produceras från icke förnybara källor, där CO₂-utsläpp reduceras genom CO₂-fångst och lagring (CCS). Med CCS kan CO-utsläpp från gasreformering och förgasning minskas med 50-95%.
Grön vätgas
Vätgasproduktion från förnybara källor. Detta kan till exempel vara väte som produceras genom elektrolys med kraft från sol, vind eller vatten. Det totala koldioxidavtrycket kommer att vara mindre än 1 kg per kg H₂.³
Källor: (¹) Princeton University 1997, (²) f DNV GL Report No. 2009-0039 (³) DNV GL Report No. 2009-0039